SENIORWEB  GORREDIJK


Laatste nieuws

Wie zijn wij? Contact en Informatie Vaak gestelde vragen Nieuws Handige Tips
Home Computercursussen Workshops Les op maat
     (Als uw browser nog de oude pagina’s van de website laat zien,

      klik dan op  de knop “Vernieuwen”, het ronde pijltje op de adresregel)

   

   Adres: SeniorWeb Gorredijk

           P/a De Opstap

           Loaijersstrjitte 2

           8401 DV Gorredijk


Tel.nr.:  06 14 02 74 43


Website :

www.seniorwebgorredijk.nl

E-mail:

info@seniorwebgorredijk.nl           

De vrijwilligers van SeniorWeb Gorredijk genieten met ingang van 4 april 2019 van hun, welverdiende, vakantie.

Er is dus voorlopig geen inloop op maandagmiddag.

U kunt nog wel tot eind april met uw vragen terecht in de bibliotheek in Gorredijk op woesdagmiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur.

De inloop begint weer begin oktober 2019

Laptop, smartphone, tablet en televisie: Nederlanders brengen heel wat tijd voor (of achter) een scherm door. Maar hóe lang eigenlijk? De resultaten van een nieuw onderzoek zijn een uhm … echte eye-opener.

Zoals gezegd kijkt ruim een kwart (28%) dagelijks meer dan 6 uur per dag naar een scherm. Bij dertigers is dit zelfs 38%. Bij 14% van de ondervraagden is het zelfs dan 8 uur per dag.

Bijna tweederde (64%) zou dan ook graag hun schermtijd verminderen – omdat ze hun tijd liever aan andere dingen zouden willen besteden of omdat ze last van hun ogen krijgen bijvoorbeeld. Dat geldt met name voor onze smartphone: die wordt het meest genoemd als het apparaat waarop we minder zouden willen kijken (58%). 82% van de ondervraagden onder de 30 jaar wil dagelijks minder tijd op hun mobiel spenderen. Bij de leeftijdsgroep 30 tot 39 jaar is dat 74%, en bij Nederlanders tussen de 40 en 49 jaar 66%. Van de 50-plussers wil slechts 31% de mobiele kijktijd verminderden.

Minder kijken, lukt dat?

Nou, nee dus. 32% heeft zich al wel eens voorgenomen dit te doen en 27% is dit nog van plan. Maar: van de eerste groep heeft slechts een op de tien dit voornemen ook echt volgehouden. 71% is na een (of meerdere) poging(en) toch weer teruggevallen in oud gedrag. En dat terwijl we wel weten dat te veel kijken tot klachten kan leiden: 77% is zich hier terdege van bewust. Het gaat dan vooral om klachten aan nek, rug en ogen.

Om die klachten te verminderen heeft Specsavers (dat het onderzoek liet uitvoeren – het is dus wel een tikkeltje WC-Eend) een richtlijn opgesteld. Jongeren tot 20 jaar zouden na elke 20 minuten kijken op een scherm of boek(!) ten minste 20 seconden in de verte moeten kijken, minstens 30 centimeter afstand houden van een beeldscherm en ook nog minstens 2 uur per dag naar buiten te gaan. Volwassen zouden daarnaast hun ogen regelmatig rust moeten geven en regelmatig met hun ogen moeten knipperen.

Bron: Computer Idee

1 op 3 computers loopt ernstige veiligheidsrisico’s

6 Mei 2019


1 op 3 computers loopt ernstige veiligheidsrisico’s

Op thuiscomputers staat vaak ongewenste, gevaarlijke of verouderde software. Ook gebruiken consumenten vaak nog onveilige wachtwoorden en is direct ingrijpen noodzakelijk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.


In opdracht van de Consumentenbond voerde computerhulpdienst Studentaanhuis.nl een veiligheidscheck uit op 100 Windows-computers. Daaruit blijkt dat op ruim de helft van de computers ongewenste programma’s staan. Die programma's tonen bijvoorbeeld reclame in de browsers en passen de startpagina of zoekbalken aan. 1 op de 10 computers bevat daadwerkelijk kwaadaardige software.


Verouderde programma's

De studenten van de computerhulpdienst vonden op veel pc’s oude versies van hulpprogramma's, zoals Skype, VLC mediaspeler, Adobe Flash, Silverlight en Java. Van een aantal programma's, zoals Java, is bekend dat er in oudere versies gevaarlijke veiligheidslekken zitten.


Onveilige wachtwoorden

Uit de steekproef blijkt dat de helft geen veilig wachtwoord gebruikt. Zo gebruikt 40 procent persoonlijke informatie. 8 op de 10 gebruikers slaat wachtwoorden onbeschermd op in hun browser.


11 van de onderzochte computers werden bestempeld als 'veilig'. Bij 53 pc's was er geen acuut gevaar, maar liepen de computers wel een veiligheidsrisico. 36 computers hadden zodanig een hoog veiligheidsrisico, dat meteen ingrijpen noodzakelijk was.


Bron: Consumentenbond